Sjögrens syndrom behandling

Ibland kan det vara svårt och ta mycket lång tid innan du får din diagnos, Sjögrens syndrom.

Det finns så många olika symptom, att det kan vara svårt för läkaren att förstå vad det är du lider av, och många av de symptom som först dyker upp gör att du söker läkare som inte är speciellt insatta i denna typ av sjukdom, och de första du söker hjälp hos kanske inte ens är läkare. Många har startat sin vårdsökande bana hos tandläkaren eller hos optikern för att få hjälp mot de besvär som oftast drabbar den som har Sjögrens syndrom. Den läkare som till sist brukar vara den som ställer diagnosen är en reumatolog, eftersom det är till de reumatiska sjukdomarna denna sjukdom hör.

Detta att det är så svårt att få en diagnos gör också att det kan ta tid innan du får en bra behandling för dina besvär.

Går ej att bota

Sjögrens syndrom är en sjukdom som du kommer att få dras med resten av livet om du en gång drabbas. Det är en kronisk sjukdom, och därför finns inget botemedel. Så, när du väl har fått din diagnos är det inte bot du kommer att få. Däremot kan du få en lämplig behandling mot just de besvär du lider av. Eftersom symptomen kan vara så vitt skilda, blir förstås också behandlingen olika.

Behandling av torr mun och torra ögon

För just dessa vanliga symptom kan du få hjälp av en del receptfria läkemedel. Mot torra ögon finns en rad olika tårvätskeersättande droppar och salvor som du kan använda. Det kan då vara bra att ha en salva att använda nattetid, då din egen produktion av tårvätska minskar än mer än på dagen.

För munnen finns munskölj, och det finns också sugtabletter och liknande preparat, som stimulerar salivproduktionen. Det finns också medicin som stimulerar spottkörtlarna till högre produktion av saliv, och ibland kan en sådan medicin också ha en positiv effekt på produktionen av tårvätska.

Om du har torr inomhusluft kan det vara värt att installera en luftfuktare. Särskilt på vintern brukar luften inomhus kunna vara mycket torr.

För torr näsa och hud finns också salvor, krämer och oljor att använda. Vilka som är bäst för dig kommer din läkare att tala om.

För onda leder och muskler

Har du ledvärk och / eller ont i dina muskler får du ta smärtstillande medel mot värken. Ofta används de smärtstillande som också är antiinflammatoriska, för att samtidigt som de motverkar smärta, också ska dämpa inflammationen. Det kan hända att du också blir ordinerad sjukgymnastik, för att minska dina ledbesvär.

Behandlingen beror på symptomen

Det finns alltså hjälp och lindring att få för de flesta symptom du kan få av denna sjukdom, och behandlingen avgörs av vilka symptom du har. Därför är det avgörande att du får en diagnos, eftersom det kan vara svårt att få all den hjälp som finns om ingen läkare vet vad du lider av.